Op 1 augustus is Jo Klaver – Velzeboer overleden. Ze bereikte de leeftijd van 95 jaar. Jo groeide op in De Beemster. Van jongs af aan hielp Jo mee op de boerderij van haar ouders. Toen ze met Piet Klaver trouwde was ze er dan ook aan gewend om volop mee te werken in zijn boerderijbedrijf. In Hensbroek zorgde Jo lange tijd voor de inwonende vader van Piet. Jo en Piet kregen een zoon: Cees en toen die later met Mariët was getrouwd, werd de familie verder uitgebreid met drie kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Die konden altijd bij oma/omi terecht voor een praatje, een spelletje en uiteraard het nodige lekkers.
Jo was een energieke vrouw die makkelijk omging met familie, buren, vrienden en kennissen. Ze was attent en gastvrij en stuurde kaarten bij verjaardagen en jubilea. Met de buren had ze haar vaste koffieochtenden en met vriendinnen werd er wekelijks gebreid.
Jo was ‘werkerig’. ’s Ochtends vroeg, nog voor het melken, verwijderde ze met een ragebol de spinnenwebben. Als in de herfst de bladeren vielen, werd het pad regelmatig geveegd. En toen ze, inmiddels 80 jaar, aan een huishoudelijke hulp toe raakte, ging ze daags tevoren nog stoffen en het toilet schoonmaken: “het moest wel knap zijn als ze kwam!”
Aan ondernemingszin geen gebrek. Ze was maar wat trots dat Cees en daarna kleinzoon Peter het bedrijf over hebben genomen. Jo heeft haar waardering voor Mariët maar ook voor de partners van haar kleinkinderen altijd duidelijk laten blijken.
In 2022 ging de gezondheid van Jo achteruit. Ze kwam in verzorgingshuis Snijdersveld in Obdam. Dat was een grote omschakeling, maar ze had een mooie kamer met uitzicht over het water en na een periode van gewenning was zij best tevreden in dit ‘4 sterren hotel’. De familie heeft nog een paar mooie jaren met elkaar kunnen delen. Vele lieve mensen hebben Jo trouw bezocht en werden overladen met haar gastvrijheid. Het personeel van Snijdersveld heeft haar tot het laatst enorm goed verzorgd. Mede daardoor kon haar gezin berusten in het naderende afscheid. Nadat ze rustig is ingeslapen werd ze thuisgehaald en opgebaard in haar voormalige slaapkamer in de boerderij. In haar geest is de uitvaart verzorgd met een Eucharistieviering. Daarna is Jo bijgezet in het graf van haar man Piet op de begraafplaats in Hensbroek. Het is goed zo! Rust zacht!

Peter van Diepen